EMILIA PARPALĂ, „Un palat de ecouri”: literatura din perspectivă semiotică, stilistică, imagologică: Craiova, Editura Universitaria, 2020, 302 p. (Analele Universității București. Limba și literatură română, 2024)
Cartea Emiliei Parpală, „Un palat de ecouri”: literatura din perspectivă semiotică, stilistică, imagologică, propune o relectură și reinterpretare (post)modernă a unor texte clasice sau în curs de clasicizare, de factură diversă. Literatura este înțeleasă în sens larg și relativist, ca subordonând diferite subgenuri, de la discursul poetic, narativ, jurnalistic și politic, la discursul memorialistic și cel științific. Acestea se intersectează și își estompează diferențele generice, în măsura în care sunt privite ca forme de comunicare prin limbaj, manifestări specifice ale culturii scrise, iar rețeaua intertextualăgenetică/originară este făcută vizibilă printr-o hermeneutică subtilă și minuțioasă. Scopul analizelor și al metodei de cercetare semiotice adoptate de autoare este de a evidenția relația dintre texte, modul în care acestea se influențează, și de a identifica arhetipurile, reîncadrate în alte modele formale și comunicative.