RÉMI BRAGUE, Modern cu moderaţie. Timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni: traducere din limba franceză de Cornelia Dumitru, București, Editura Spandugino, 2022, 357 p. (Analele Universității București. Limba și literatură română, 2024)
Care este atitudinea justă pe care o putem avea faţă de trecut și în ce fel poate fi el reconstituit printr-un discurs care, fidel adevărului, nu ar trebui să derive nici dintr-o sensibilitate exclusiv umanistă, dar nici din pretinsa acurateţe a metodelor scientiste ori tehniciste ce riscă, deși parţial valide, să amputeze realitatea vie a fenomenelor în ordinea lor firească? Întrebarea în jurul căreia se articulează analiza lui Rémi Brague din Modern cu moderaţie. Timpurile moderne sau inventarea unei înșelăciuni vizează, în primul rând, înţelegerea unei percepţii legate de timpurile care ne precedă, din acumularea cărora se cristalizează un orizont de tradiţii, de inerţii în gândire, de gesturi și de feluri de a califica existenţa, prezentă ori apusă, cu care suntem în rezonanţă, frecvent în mod inconștient. Cele mai multe repere pe care le avem sunt, de fapt, rezultate din evaluări străine de noi, modelate în momentele unei istorii la care nu avem acces, pe care nu o putem, deci, chestiona altfel decât mediat, dar care stimulează nemediat un tip de atitudine prin care ne definim ca indivizi aparţinând unei epoci.