Irene Vallejo, Papyrus. The Invention of Books in the Ancient World: trad. Charlotte Whittle, Great Britain: Hodder and Stoughton, 2023, 464 p., ISBN: 9781529344004 (Revista CICSA online, serie nouă/ CICSA Journal online, New Series, 2025)
Ce îi poți oferi unei persoane care pare să aibă totul? Cu ce poți impresiona pe cineva care bea praf de perle doar pentru că poate? Marc Antoniu îi oferă Cleopatrei ceva ce depășește orice valoare materială: cunoaștere. Îi oferă o colecție impresionantă de 20,000 de cărți; o avere mai prețioasă decât toate comorile lumii la un loc. Vallejo expune în cartea ei valoarea neprețuită a cuvântului și ne poartă într-o aventură imersivă ce explorează originile acestuia, evoluția sa în literatura clasică și cea contemporană. Prin anecdotele sale captivante și reflecțiile personale, autoarea creează o adevărată odă dedicată cuvântului, ca un gest profund de iubire și apreciere pentru puterea sa de a influența și transforma lumea din jur.