Sergiu Popovici, Cultura Usatovo. Arheologia funerară a unei societăți din epoca bronzului: Târgoviște, Editura Cetatea de Scaun, 2023, 475 pag., ISBN 978-606-537-623-6 (Revista CICSA online, serie nouă/ CICSA Journal online, New Series, 2025)
Lucrarea semnată de Sergiu Popovici, publicată în 2023 sub titlul „Cultura Usatovo. Arheologia funerară a unei societăți din Epoca Bronzului” este o contribuție majoră la înțelegerea fenomenului funerar preistoric din zona nord-vestică a Mării Negre și, totodată, un reper esențial în cercetarea culturii Usatovo. Volumul, rezultat al unei teze de doctorat susținute la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, este structurat riguros, având o construcție monografică clasică, dar modernizată prin aportul de date inedite, sinteze comparative și o iconografie bogată.