Daniela Zaharia, Vladimir Crețulescu (coords), Sensibilități, obsesii, fobii și istoriile lor neașteptate/ Sensitivities, Obsessions, Phobias, and Their Intriguing Histories: 2024, Editura Universității din București, 282 pag., ISBN: 978-606-16-1499-8 (Revista CICSA online, serie nouă/ CICSA Journal online, New Series, 2025)
Volumul colectiv pe care îl coordonează Daniela Zaharia și Vladimir Crețulescu la Editura Universității din București se încadrează într-o tendință foarte actuală în studiile istorice. Nu este vorba numai despre deschiderea spre cercetarea interdisciplinară, prin asocierea metodelor și conceptelor din istoriografie, pshihologie, istoria artelor, sociologia culturii, dar și despre interesesul față de psihologia istorică (sau istoria psihologică?) ca direcție de studii tot mai afirmată. Așa cum indică Daniela Zaharia în studiul său introductiv, în ultimele două decenii s-au înmulțit demersurile pentru o explorare mai sistematică a subiectivității ca agent al schimbării istorice. Fie că este vorba despre ample proiecte instituționale, precum “Max Plank Institute for Human Development Center for the History of Emotions”, “Queen Mary Centre for the History of Emotions”, sau “Historical Psychology Project” al Harvard University, fie că este vorba despre lucrări care dezvoltă în acest sens noi dimensiuni ale istoriei sociale a intelectualilor, precum L'Empire des émotions : les historiens dans la mêlée, semnată de Christophe Prochasson (2008, Paris: Démopolis), re-evaluarea importanței sensibilității și emoțiilor în interpretarea mecanismelor istorice devine o temă de actualitate.