Eckart Frahm, Assyria. The Rise and Fall of the World’s First Empire: New York, Basic Books, 2023, 528 pag., ISBN: 9781541674400 (Revista CICSA online, serie nouă/ CICSA Journal online, New Series, 2025)
Volumul lui Eckart Frahm, Assyria. The Rise and Fall of the World’s First Empire, apărut la prestigioasa editură Basic Books în anul 2023, reprezintă una dintre cele mai ambițioase și bine documentate sinteze recente dedicate istoriei Asiriei. Cartea se adresează unui public larg, folosind o narațiune accesibilă, dar poate fi utilizată și ca lucrare de sinteză în mediul academic și în cercurile universitare. Eckart Frahm este profesor de asiriologie la Universitatea Yale și autorul unor contribuții importante în domeniul studiilor asiriene și babiloniene. Prin această lucrare, autorul nu dorește strict să prezinte Asiria, ci să o și plaseze în contextul istoric larg prin interacțiunile cu Egipt, Elam și Babilon. De asemenea, un punct central al acestei lucrări este popularizarea acestui imperiu pentru publicul larg prin expunerea narativă a ascensiunii și perioadei de glorie a acestei civilizații, dar și prin expunerea declinului și a moștenirii lăsate lumii de către Imperiul Asirian. Volumul este structurat în cinci capitole principale și optsprezece subcapitole. Volumul începe cu o introducere generală a subiectului, ce este urmată de stabilirea cadrului metodologic și justifică alegerea titlului, Asiria ca fiind primul imperiu al lumii. Această idee este dezbătută de către istorici, iar Frahm arată cum anumite imperii sunt mai favorizate de istorici decât altele.