(untitled) (Revista Română de filosofie analitică, 2024)
Există o relație între obiective urmărite şi rezultate prezentate în Critica raţiunii pure şi în Tractatus logico-philosophicus? Se susține şi se argumentează că o asemenea relație va putea fi stabilită dacă vom compara răspunsul lui Kant la întrebarea “Cum sunt posibile judecăți sintetice a priorice?” şi cu răspunsul dat în Tractatus la întrebarea “Cum sunt posibile propoziții ale ştiinței naturii?”. Pe temeiul acestei comparații, Tractatus-ul poate fi caracterizat drept “o nouă critică a rațiunii teoretice”. Ca şi în cazul criticii rațiunii teoretice întreprinse de Kant, obiectul cercetării în Tractatus îl constituie determinarea cerinţelor interne ale cunoaşterii lumii.