(untitled) (Studia Doctoralia Psychology and Educational Science, 2012)
Schimbările rapide ce au loc la începutul secolului al XXl-lea își pun puternic amprenta asupra specificului și particularităților proceselor de muncă, psihologia fiind confruntată cu provocări și probleme greu de anticipat în deceniile trecute. Astfel, în secolul XXI, psihologia va avea un rol decisiv in menținerea și stimularea productivității, eficienței, dar și stării de bine a angajaților, iar oferirea de răspunsuri practice în vederea adaptării la noile realități apărute în sfera muncii va deveni esențială. Globalizarea, utilizarea extensivă a noilor tehnologii de comunicare, ritmul alert al capacității de inovare precum și emergența societății cunoașterii determină apariția unor mutații semnificative în sfera muncii, facilitând apariția unor noi realități organizaționale ori industriale. Echipele și organizațiile virtuale, ori cele intensiv-cognitive, lucrătorul cunoașterii, angajatul virtual ori munca intr-un mediu impredictibil și eterogen cultural reprezintă doar o serie dintre provocările pe care viitorul le va oferi psihologilor. Iar mobilitatea ridicată a angajatului, nivelul de stres din ce in ce mai ridicat, workoholismul, ori izolarea din ce in ce mai puternică - o serie din consecințele psihologice pe care lucrul într-o lume a viitorului le va presupune. Pornind de la aceste considerente, lucrarea își propune să realizeze o trecere în revistă a principalelor schimbări ce vor avea loc in cadrul activităților de muncă în următoarele decenii, trasând direcții clare de analiză și de intervenție atât pentru psihologie, din perspectivă teoretică și științifică, cât și pentru psihologi, avându-se in vedere intervenții aplicative, cu puternic caracter practic.